Dandiedinmontinterrierit

- DDT ry

 

HARRASTUKSIA

 

Dandielle ei ole mitään rodunomaisia kokeita, mutta tokihan sen kanssa voi puuhata yhtä ja toista. Tässä esimerkkejä:

Tottelevaisuus:

Ei maailman helpoin koulutettava, mutta onnistuu kyllä kunhan ohjaaja keksii kullekin koiralle sopivat palkitsemis- ja motivointikeinot. Kannattaa ottaa haasteena! Kyllä dandiekin oppii, tosin tottelevaisuusvaliosta haaveilevalle suosittelemme ehkä vielä rodun harkintaa.

Mustget Fairplay tottelevaisuuskokeessa.
kuva: Hanna Perämäki

 Tähän mennessä parhaiten lajin parissa menestynyt dandie on Noella's Coco Chanel, joka sai alokasluokan koulutustunnuksen lähes 8 vuoden iässä, kilpailtuaan elämänsä aikana kaikkiaan 5 kertaa. Sallin lisäksi tähän mennessä kolme dandia on kilpaillut TOKOssa.

Agility:

Soveltuvuus tähän lajiin riippuu hyvin pitkälle yksilöstä, mutta jos kerran corgit ja mäyräkoirat niin miksei dandiekin? Ainakin agility tarjoaa touhukkaalle koiralle puuhaa ja vähän päänvaivaakin. Toistaiseksi historiakirjoissa on vain yksi dandie, joka on kilpaillut (ja jopa vähän pärjännytkin) agilityssa. Tämä urho oli  Dunadan Selfish Giant, joka v. 1999-2001 kävi kaikkiaan 24 kilpailussa ja vaikkei suoritusajoilla juhlittukaan, suoritukset olivat useimmiten virheettömiä ja häntä heilui koko ajan. Joten kannattaa kokeilla!

Kaverikoiratoiminta:

Ihmisrakkaana ja kätevän kokoisena dandie soveltuu tähän mainiosti. Ensimmäisenä dandienä kaverikoiraksi kouluttautui Strike Don José Enchanted, sen jälkeen alalle on siirtynyt useampikin dandie. Tästä arvokkaasta työstä löytyy kiinnostuneille lisätietoja Kennelliiton sivuilta.

Jäljestäminen:

Nenän käyttö on useimmille koirille kovasti mieleistä puuhaa, ja siitä voi helposti kehittää oikein kunnon harrastuksenkin. Aivan huvin vuoksi voi tehdä koiralle esim. makkarajälkeä, johon perehtymätön saa varmasti opastusta vaikkapa paikallisilta palveluskoiraharrastajilta. Jos taas suorastaan virallisiin kokeisiin osallistuminen kiinnostaa, niin dandie saa osallistua MEJÄ-kokeisiin, joissa sen täytyy ajaa verijälkeä. Tähän taiteenlajiin puolestaan voi saada lisätietoja esim. tutuilta spanieliharrastajilta. Tätä olemme harjoitelleet myös parina vuonna Dandiepäivillä.

Suhteellisen uusi laji Suomessa on Nose work, josta löytyy lisätietoa alan yhdistyksen omilta sivuilta. Erittäin hauska harrastus, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Muuta:

Luolakoirakokeisiin ainakin suurin osa dandeista ei todennäköisesti soveltuisi, koska luolaputki on ahdas ja dandien runko täyteläinen. Huhuja on joskus vuosien varrella kantautunut metsästystä harrastavista suomalaiskoirista, mutta valitettavasti tarkempia tietoja ei ole saatu - ei edes sitä, minkä lajin metsästyksestä oli kyse. Tiedot olisivat erittäin tervetulleita, jos nämä huhut pitävät paikkansa!

 

- Harrastatko dandiesi kanssa näitä tai peräti jotain muuta? Jos vastaus on kyllä, jaamme mielellämme tarinoita näillä sivuilla ja myös DDT-lehdessä! Ota yhteyttä webmasteriin.

 

!© Dandiedinmontinterrierit

- DDT ry