Dandiedinmontinterrierit

- DDT ry

 

DANDIEDINMONTINTERRIERIN ROTUMÄÄRITELMÄ

FCI hyväksymä 24.6.87, käännös SKL-FKK 22.4.97

Alkuperämaa: Britannia

Avaa PDF-muodossa
(Suomen Kennelliiton sivuilta)

 • Yleisvaikutelma

  Tunnusomainen pää, jossa kaunis, silkkimäinen karvapeite ja suuret, älykkäät silmät; vastaavasti runko on pitkä, matala ja näätämäinen. Lyhyet ja voimakkaat raajat. Säänkestävä karvapeite.

 • Ominaispiirteet

  Reipas ja tarmokas terrieri.

 • Käyttäytyminen ja luonne

  Itsenäinen, erittäin älykäs, päättäväinen, sinnikäs, tunteikas, ihmisrakas ja omanarvontuntoinen.

 • Pää

  Voimakaspiirteinen ja suuri, mutta suhteessa koiran kokoon. Lihakset ovat erittäin hyvin kehittyneet, etenkin yläleuassa. Päässä on hyvin pehmeä ja silkkimäinen karvapeite, joka ei rajoitu pelkästään päätupsuun. Kuonon suhde kalloon on 3:5.

   

  Kallo-osa Leveä ja kapenee silmiä kohti; etäisyys silmän sisänurkasta kallon takaosaan on suunnilleen sama kuin korvien väli. Otsa on selvästi holvautunut.

   

  Kirsu Väriltään musta.

   

  Leuat, hampaat ja purenta Voimakkaat leuat. Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta, ts. ylähampaat asettuvat tiiviisti alahampaiden eteen ja ovat kohtisuorassa leukoihin nähden. Kaikki poikkeamat leikkaavasta purennasta ovat vakavia virheitä. Hampaat ovat hyvin voimakkaat, varsinkin kulmahampaat, jotka ovat epätavallisen suuret pienelle koiralle. Kulmahampaat asettuvat tiiviisti toisiaan vasten ja antavat mahdollisimman suuren kiinnipito- ja puruvoiman. Suun sisäpuoli on väriltään musta tai tumma.

   

  Posket Kapenevat vähitellen kohti syvää ja voimakasta kuonoa.

   

  Silmät Syvän tumman pähkinänruskeat, etäällä toisistaan ja matalalle sijoittuneet. Silmät ovat suuret, kirkkaat, täyteläiset ja pyöreät mutta eivät ulkonevat.

   

  Korvat Riippuvat, alas kallon takaosaan ja etäälle toisistaan kiinnittyneet, poskenmyötäiset ja tyvestä hivenen ulkonevat. Korvalehti on kiinnityskohdastaan leveä ja kapenee lähes teräväksi, korvalehden etureuna laskeutuu kiinnityskohdastaan kärkeen asti lähes suoraan alaspäin. Korvarusto ja -nahka ovat hyvin ohuet. Korvan pituus on 7,5 - 10 cm. Korvien väri on sopusoinnussa rungon värin kanssa. Pippurinvärisen koiran korvissa on pehmeä, suora, tumma (joskus lähes musta) karva. Sinapinvärisen koiran korvissa karva on sinapinväristä, hivenen tummempaa kuin rungossa mutta ei mustaa. Kummallakin värimuunnoksella tulee olla korvissa ohut, vaalean karvan muodostama tupsu, joka alkaa n. 5 cm päässä korvalehden kärjestä ja tekee korvasta rodunomaisen. Korvatupsun väri ja karvanlaatu ovat lähes samat kuin päätupsussa. Korvatupsut saattavat olla täysin kehittyneet vasta yli 2-vuotiaalla koiralla.

 • Kaula

  Hyvin lihaksikas, hyvin kehittynyt, vahva, erittäin voimakas ja sulavasti lapoihin liittyvä.

 • Runko

  Pitkä, voimakas ja notkea.

   

  Ylälinja Selkä on lapojen kohdalta melko matala, kaartuu siitä hieman alaspäin, kohoaa lanteen kohdalla vastaavanlaiseksi kaareksi ja laskee jälleen hieman kohti hännäntyveä.

   

  Selkä Voimakkaat selkälihakset.

   

  Rintakehä Kylkiluut ovat selvästi kaarevat ja pyöreät. Rintakehä on hyvin kehittynyt ja laskeutuu kunnolla eturaajojen väliin.

 • Häntä

  Melko lyhyt, pituudeltaan 20-25 cm. Häntä on tyvestä melko paksu, paksunee n. 10 cm ja kapenee sitten kohti hännänpäätä. Häntä on sapelimaisella kaarella, ei kiertynyt eikä mitenkään kippura, ei liian ylös eikä liian alas kiinnittynyt. Koiran ollessa innostunut hännän pää on kohtisuoraan hännäntyven yläpuolella. Rauhallisen koiran häntä on iloisesti hieman selkälinjan yläpuolella.

 • Raajat

  Eturaajat

  Yleisvaikutelma Lyhyissä eturaajoissa on erittäin hyvin kehittyneet lihakset ja luusto. Eturaajat ovat etäällä toisistaan ja rintakehä laskeutuu selvästi niiden väliin. Koiran seistessä käpälät osoittavat suoraan eteenpäin tai hivenen ulospäin. Käyrät eturaajat ovat vakava virhe.

   

  Lavat Viistot ja taakse sijoittuneet, mutta eivät liioitellun lihaksikkaat.

   

  Olkavarret Jatkavat rintakehän linjaa.

   

  Käpälät Pyöreät ja paksupäkiäiset. Kynnet ovat tummat, sävy vaihtelee rungon karvapeitteen värin mukaan. Litteät tai harottavat käpälät ovat vakava virhe.

   

  Takaraajat

  Yleisvaikutelma Takaraajat ovat hieman eturaajoja pitemmät ja melko kaukana toisistaan, mutta eivät luonnottoman leveäasentoiset.

   

  Reidet Hyvin kehittyneet.

   

  Polvet Hyvät polvikulmaukset.

   

  Kintereet Matalat.

   

  Välijalat Mahdolliset kannukset poistetaan tavallisesti.

   

  Käpälät Etukäpäliä pienemmät, muutoin samanlaiset.

   

 • Liikkeet

  Voimakkaat ja suorat. Voimakas takaraajan työntö tekee liikkeistä joustavat, vapaat ja vaivattomat, etuaskel on eteen ulottuva. Kankeat, jäykät, pomppivat tai kierteiset liikkeet ovat vakava virhe.

 • Karvapeite

  Karva Erittäin tärkeä rotupiirre. Kaksinkertainen karvapeite, jossa pehmeä, pellavainen pohjavilla ja kovempi peitinkarva, joka ei saa olla kankeaa vaan tuntuu koskettaessa karhealta. Karvapeitteen tulee olla selässä yhtenäinen, ei jakautunut; karhean karvan näkyessä pehmeämmän pohjavillan seasta karvapeite näyttää kuin lyijykynällä piirretyltä. Eturaajoissa on n. 5 cm pitkät hapsut. Hännän yläpuolen karva on kankeaa, alapuolen pehmeämpi karva muodostaa sievän viirin.

   

  Väri Pippuri tai sinappi.

  Pippuri: Väri vaihtelee tumman sinertävänmustasta vaalean hopeanharmaaseen, keskisävyt ovat toivotuimmat. Rungon väri ulottuu selvästi lapojen ja lonkkien alapuolelle ja sulautuu vähitellen raajojen ja käpälien väriin, joka vaihtelee rungon värin mukaan voimakkaan punaruskeasta vaalean kellanruskeaan. Tuuhea, hopeanvalkoinen päätupsu.

   

  Sinappi: Väri vaihtelee punertavanruskeasta vaalean kellanruskeaan. Tuuhea, kermanvalkoinen päätupsu, raajat ovat hivenen päätä tummemmat. Kummallakin värimuunnoksella eturaajojen hapsutus on jonkin verran vaaleampaa kuin raajan etupuolella oleva karva. Hieman valkoista väriä rinnassa ja valkoiset kynnet sallitaan; valkoiset käpälät ovat virhe. Hännän alapuolen karva on vaaleampaa kuin yläpuolen karva, jonka tulee olla tummempaa kuin rungossa.

 • Paino

  Hyvässä työkunnossa olevan koiran paino on 8-11 kg. Alhaisemmat painot ovat toivotuimmat.

 • Virheet

  Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuina virheen vakavuuteen.

   

  Huom: Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

 

!© Dandiedinmontinterrierit

- DDT ry